Alle kinderen in de leeftijd 0-18 jaar met een verwijzing van de huisarts voor niet-acute kindergeneeskunde zijn welkom op De Kinderpoli!
Verwijzing naar De Kinderpoli kan zijn voor klachten zoals piepen/wheezing en/of astma, chronische buikklachten, moeheid, vaak ziek zijn, second opinions, eczeem, overgewicht, gastroesofageale reflux klachten, chronisch hoesten, kleine lengte, lange lengte, puberteitsproblemen.
Kinderen die acute zorg nodig hebben kunnen niet worden behandeld en dienen eventueel naar het ziekenhuis te worden verwezen.
Complexe kindergeneeskundige problemen die een multidisciplinair team nodig hebben, psychiatrische problemen en hartproblemen vragen vaak om meer zorg dan De Kinderpoli kan bieden. In zo’n geval adviseren wij het kind naar het ziekenhuis te verwijzen.
Met een verwijsbrief heeft van de huisarts of jeugdarts valt de zorg van de kinderarts altijd binnen de basis zorgverzekering. Er is bij kinderen geen eigen risico van toepassing, dus alle kosten voor het consult wordt altijd geheel vergoed.
De Kinderpoli heeft geen contracten met de verschillende zorgverzekeraars en heeft de vrijheid alle kinderen, ongeacht de zorgverzekeraar, te mogen behandelen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden, afhankelijk van het verzekeringspolis, niet de volledige rekening.
Bij de Kinderpoli vinden we echter dat alle kinderen van zorg moeten kunnen profiteren.
De Kinderpoli neemt hierom het gedeelte van de zorg dat niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar voor eigen rekening.
De patiënt betaalt dus altijd alleen het bedrag dat door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Er zijn geen extra kosten verbonden aan de zorg voor kinderen onder 18 jaar bij De Kinderpoli en patiënten hoeven nooit zelf iets bij te betalen.
Wat echter niet vergoed wordt en voor eigen rekening van de patiënt komt:
Een verwijzing naar een kinderarts betekent dat er iets aan de hand is. Dan wil je toch zo snel mogelijk geholpen worden, en antwoord krijgen op je vragen?
Verwijzing naar een ziekenhuis betekent meestal extra reistijd en reiskosten, naast dat het ziekenhuis een stressvolle omgeving is voor kind en gezin. En dan hebben we het nog eens niet gehad over de vaak lange wachtlijsten en wachttijden voordat een kind überhaupt gezien kan worden en alle zorgen kunnen worden geadresseerd. Bovendien is de tijd voor een consult in het ziekenhuis beperkt, en zijn al die reisbewegingen en benodigdheden in een ziekenhuis vaak extra belastend op het milieu.
Dat kan toch anders, zou je denken? Dat dacht ik ook! En zo is het idee van De Kinderpoli ontstaan.
In plaats van het kind en ouders/verzorgers naar een kinderarts in het ziekenhuis laten komen, komt de kinderarts naar het kind toe. Hierom voer ik consulten in huisartspraktijken. De huisarts is immers dichter bij huis voor kind en gezin. Dit betekent minder tijd vrij nemen voor het consult, minder reistijd en minder reis- en parkeerkosten.
Huisartspraktijken zijn kleiner en vaak intiemer dan grote ziekenhuisgebouwen, waar zoveel mensen rondlopen, vaak in indrukwekkende witte jassen. Ik denk dat een kind zich meer op zijn/haar gemak voelt in een huisartspraktijk dan in een ziekenhuis.
Als de kinderarts naar de huisartspraktijk komt is het makkelijker om wachttijden en wachtlijsten kort te houden. Bovendien is de mogelijkheid voor overleg tussen huisarts en kinderarts laagdrempelig, waardoor er sneller stappen kunnen worden genomen in het inzetten van een effectieve behandeling. Een kind is dan sneller geholpen en er is sneller antwoord op de vragen van ouders en gezin.
Waar ik vaak tegenaan liep tijdens mijn werkzaamheden in het ziekenhuis was de beperkte tijd die beschikbaar is voor consulten. Ik wil extra tijd kunnen nemen voor kind en ouders/verzorgers als dat nodig is! Vandaar dat ik een uur de tijd inplan voor een nieuwe verwijzing en een half uur voor een vervolgconsult. En als iemand meer tijd nodig heeft zal ik daarvoor zorgen!
Doordat kind en ouders/verzorgers minder ver hoeven te reizen voor een consult bij een kinderarts, is er ook sprake van minder belasting op het milieu. Huisartspraktijken zijn kleiner dan ziekenhuisgebouwen, gebruiken minder energie en veroorzaken minder CO2-uitstoot.
Kortom, een win-win en nog eens win situatie! En dat terwijl een kind hoge kwaliteit zorg van een ervaren kinderarts krijgt!